Info om palmolja från Klockaregården

Palmolja

Varför använder vi palmolja i vissa tvålar?

Palmoljan vi använder i några av våra tvålar är från Sydamerika och är ekologisk, odlad på gammal jordbruksmark och är spårbar ända till plantaget. Den är hållbart och ansvarsfullt producerad.

Palmoljan har unika egenskaper som passar tvål och är en växt som ger extremt mycket olja i förhållande till uppodlad mark. För oss har det varit viktigt att stötta de odlarna som kämpar för en hållbar palmoljeproduktion då vi vet hur livsviktigt det är för dem att få avsättning för sin produkt. Vi har varit och besökt små odlare i Indien och de kallar palmen för Indiens moder. De använder exakt allting av palmen.

Efterfrågas inte bra palmolja (oavsett om den är RSPO-certifierad eller ekologisk) kommer den s.k. dåliga palmoljan endast att producera. Eller att det måste bytas ut mot någon ännu mer miljökrävande olja. Det är något vi är rädda för.
Många stora organisationer är emot en bojkott av palmolja t.ex. WWF och Greenpeace, det är alltså inte rätt väg att gå.
Vi är också väldigt besvikna på svensk media som uppmanar till en bojkott av palmoljan istället för att upplysa om hur vi ska gå tillväga för att förbättra den här marknaden, för det går.

Varför ska man inte bojkotta palmolja?                                  

Det finns många anledningar till varför man inte ska bojkotta palmolja.
Bland annat tror WWF att en bojkott på internationell nivå kan ge motsatt effekt då efterfrågan av palmoljan inte kommer minska så länge det inte finns något annat likvärdigt alternativ.
Att byta ut den mot soja, kokos eller shea betyder att mycket mer mark skulle behöva tas i anspråk.

Bara i Sydostasien är 4,5 miljoner människor beroende av palmoljeproduktionen för sin överlevnad. Idag står småproducenter för cirka 40 % av all produktion av palmolja i världen. Det är en extremt viktig tillgång för många i många länder.

Palmoljan använder ca 7 % av all odlingsbar mark för oljegrödor och ger ca 38 %. Att ersätta palmoljan med t.ex. sojaolja, rapsolja eller majsolja skulle kräva upp till 9 ggr så mycket mer mark enligt International Union for the Conservation of Nature (IUCN). 

I dagsläget finns det ingen olja som kan ersätta palmoljans effektivitet samt egenskaper.

Mest avskogning sker p.g.a. att det behövs mark åt slaktdjur, på andraplats kommer soja och sedan palmolja och trävaror. Palmolja och trävaror orsakar en tiondel av skövlingen jämfört med mark åt slaktdjur. Självklart är det ett problem även med palmoljan, men den är absolut inte det största problemet.

Det man ska göra som konsument är att ifrågasätta och ställa krav på de stora multiinternationella bolagen. De är de stora bovarna i det här. 

Vi ska kunna ha en hållbar palmoljeproduktion i världen eftersom det är en sådan extremt viktig produkt! Palmoljan som vi köper in, den ekologiska, utgör endast 0,2 % av all palmolja i världen. Men självklart tycker vi att det ska vara mer! Ifrågasätt företagen om vilken olja de använder, påverka dem och prata mer om det. RSPO-certifieringen ska också granskas och ställas krav på. Där finns det olika nivåer av certifiering, där oljan kan vara odlad på gammal jordbruksmark, spårbar ned till plantaget osv.

Så många människor och länder är beroende av palmoljeproduktionen och då måste vi som konsumenter kunna se till så att det sker på ett schysst sätt.
Mycket har hänt på kort tid men det är en lång väg kvar att gå.

Så bojkotta inte utan ställ krav!

Dofter

Vi älskar dofter. Man kan säga att det är ett intresse. Ett STORT intresse. Vi använder bara dofter som är godkända för hudprodukter, även till doftljusen. Det är därför våra dofter ofta faktiskt även kan tålas av doftallergiker. MEN är man allergisk tycker vi att man ska undvika dofter för säkerhetsskull. 

Våra doftoljor är av absolut högsta kvalitet. Tillverkas i kontrollerade laboratorium under ständiga kontroller.

Vi jobbar gärna med eteriska oljor. Eteriska oljor är helt naturliga. Utvinns av växtdelar, som blommor, skal från citrusfrukter, rötter och blad. 

Trots att vi älskar dofter har vi även produkter utan doft. Det behövs också!

Smör

Vi använder olika smörer i våra produkter dels har vi rena smörer som används som en fet lotion, för hela kroppen, även ansikte. Sedan använder vi dem i tvålar och skrubbar.

Havtornsolja

Vår produktserie innehåller både den unika kärnoljan från havtornsbärens kärnor, samt fruktolja från havtornsbären. Kärnoljan är rik på Vitamin E, sterolar och de essentiella fettsyrorna Omega 3, 6 och 9. Oljan är torr och absorberas snabbt av huden. Havtornfruktoljan är rik på Vitamin C och har höga halter av omega 3 och 9.

Oljan är bra vid rynkor, acne, acneärr, hudsår och agespots och hyperpigmentering. Oljan har en härlig röd-orangefärg och kan färga av sig så överdosera inte. Passar mycket bra för känslig hud runt exempelvis ögonen.

 

Arganolja

Oljan som kallas för flytande guld! Arganolja är en gul vegetabilisk olja som görs av arganfruktens frön, trädet växer i Marocko. Arganolja har ett stort innehåll av bl a e-vitamin och karotin. Oljan är bra att använda före och efter solning. Den stimulerar hudens celler och påskyndar återhämtning. Den gör huden mjuk, smidig och elastisk. Även för sliten och mogen hud samt runt det ömtåliga ögonområdet. Dessutom passar den bra vid acne och andra besvärliga hudåkommor.

10 tips för ren Argan olja:

Ansiktsolja: Efter rengöring morgon och/eller kväll, massera några droppar arganolja direkt på ansiktet och halsen. Eftersom argan anses vara en torr olja, absorberas den snabbt och känns inte fet. Betrakta oljan som ett serum och överdosera inte!

Ansiktsvatten: Tillsätt några droppar arganolja till ditt vanliga ansiktsvatten eller gör ett själv, det går bra med rent vatten men ändå bättre med ros- eller apelsinblomsvatten.

Ansiktsmask:
1 msk citronsaft
1 msk yoghurt
1 msk honung
3 droppar arganolja
Applicera på ren torr hud och låt verka i 10 minuter skölj av med ljummet vatten.

Läppskrubb, gör dina läppar otroligt släta och mjuka: Ekologiskt socker blandas med lite arganolja till bra konsistens. Massera in läpparna, skölj av.

Hårvård: Medan håret fortfarande är vått, tillsätt några droppar arganolja, både toppar och hårbotten för att återfukta, skydda och vårda. Speciellt viktigt om du använder fön eller locktång ofta.

Hårstyling: När håret är torrt, använd som en stylingprodukt genom att ta några droppar arganolja i handflatan. Gnugga händerna, kör fingrarna genom håret för att tämja frizzigt hår, få glans och styrka. Du behöver bara en liten mängd.

Hårvård under natten: Massera in en mer generös mängd av arganolja i håret, toppar och hårbotten. Skydda håret och låt det sitta i medan du sover. På morgonen, tvätta håret och du kommer att ha mjukt, fantastiskt hår!

Nagelband: Massera in några droppar arganolja på dina nagelband för att mjuka upp, återfukta och stimulera tillväxt.

Fotvård: Massera in hela foten med rejält av oljan. Sätt på strumpor över natten och vakna med mjuka fötter. Få bort spruckna hälar på en gång!

Kropps- och Badolja: Smörj in direkt på huden. Smörj gravid mage och minimera bristningar. Tillsätt några droppar i badet passar även barn.